Follow yor dreams...yhdistysaktiivista tutkijaksi

Tämän blogikirjoituksen innoitti  Sosiaali- ja terveysministeriön vuosille 2024-2026 tutkimusryhmällemme myöntämä  sosiaalityön tutkimusrahoitus. Rahoitus Uskontojen ja kulttuurien tulkitseminen ja asiantuntijuus sosiaalityössä SOWREL (SOcial Work and RELigion) tutkimushankkeelle on merkityksellistä, sillä suomalaisessa sosiaalityössä tarvitaan lisää tutkittua tietoa uskonnon ja kulttuurin näkökulmista. Hanke on Turun yliopiston ja Diakonia ammattikorkeakoulun yhteishanke ja tulen varmasti hankkeen edetessä tekemään enemmän nostoja täälläkin hankkeen tutkimusteemoista. 

Olen lisäksi osana aiempaa LAMPE-tutkimushanketta (HUOM! hankkeen sivuja päivitetty) kirjoittanut THL:n lastensuojelun käsikirjaan oman luvun uskontotietoisuudesta -ja lukutaidosta osana sosiaalityön käytäntöjä. Myös väitöskirjan artikkelien työstäminen etenee ja olen luottavaisin mielin, että saan artikkelit vielä jonain päivänä julkaistuakin. 😊 Tuleva SOWREL-tutkimushanke kuitenkin tuo  lisää pontta tutkimustyölleni. 

Voin siis olla pian alkavan kesäloman kynnyksellä erittäin kiitollinen ja tyytyväinen, mutta samalla olen paljon pohtinut, mistä tämä kaikki sai alkunsa...



Tämän taustalta löytyy vuonna 2017 perustettu sosiaalilalan yhdistys (Amal ry ), jonka perustamisessa olin mukana. Syy ko. yhdistyksen perustamiselle oli, ettei vastaavaa nimenomaan islamin uskonnon periaatteisiin pohjautuvaa sosiaalialan toimijaa vielä tuolloin Suomessa ollut ja me perustajajäsenet olimme työn ja vapaaehtoistoiminnan kautta havahtuneet yhä useammin tarpeeseen saada naisille ja tytöille suunnattuja uskonnon huomioivia palveluita.

Yhdistyksen perustaminen oli kuitenkin vain ensiaskel siihen, mitä tällä hetkellä tutkijana teen.  Yhdistystoiminnan edetessä muodostimme toiminnalle rakenteita ja mallinsimme osana yhdistyksen toimintaa ensimmäisen uskontotietoisen työotteen toimintamallin. Siemen oli siis istutettu...

Matka ei kuitenkaan ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, sillä yhdistyksen toiminnan perustuminen islamin uskontoon sai osakseen paljon kyseenalaistamista. Jatkoimme tästä huolimatta sinnikkäästi eteenpäin uskoen omaan  toimintaamme ja sen tarpeeseen. Tuo sinnikkyys ja periksiantamattomuus kantoi hedelmää ja yhdistykselle myönnettiinkin hankerahoituksia toimintamallien kehittämiseen. Se valoi uskoa siihen, että uskontotietoisuus on uskontolukutaidon ohessa tulevaisuuden kehittämiskohde. Samaan aikaan Suomessa tehtiin uskontolukutaidon käsitettä tutuksi ja kiinnostus uskontoteemojen käsittelyä kohtaan kasvoi. 

Yhdistystoiminta siis antoi itselleni ponnahduksen toteuttaa  Pro gradu-tutkielma uskontoon ja kulttuuriin kytkeytyvästä ilmiöstä sekä myöhemmin jatkaa tutkimusta väitöskirjatutkijana samojen ilmiöiden ympäriltä hieman laajentaen tarkastelunäkökulmia. 

Tutkimuksessani painottuu uskontonäkökulmat sekä se, miten uskonto, hengellisyys ja vakaumus voivat toimia yksilöä, yhteisöä ja koko yhteiskuntaa kehittävinä mekanismeina. Toisaalta olen tutkimuksessani myös ottanut huomioon uskontoon sekä uskonollisiin rakenteisiin sisältyvien vallan käytön ja kontrollin mahdollisuudet. Ajattelenkin, että uskontoa ja uskontoteemoja tutkittaessa tulee tutkijalla olla silmillä lasit, joilla näkee niin uskontoon liittyvät positiiviset, mutta samalla uskontoon kytkeytyvät negatiiviset aspektit ja niiden vaikutuksen uskonnon vaikutuspiirissä olevien arkeen. 

Yhdistystoiminnan perustamishetkillä en osannut ajatella, että vielä myöhemmin voin keskittyä tutkijana näihin teemoihin enkä itseasiassa tuolloin edes ajatellut, että voisin olla tutkija. Jokin kipinä kuitenkin tuolloin syttyi ja se kipinä ei ole vielä hiipunut. 

Toiveeni on, että voin tutkimukseni kautta vaikuttaa sosiaalityön kehittymiseen ja sen avulla laajemmin edistää yhteiskunnallista ymmärrystä uskonnon merkityksestä ihmisten hyvinvoinnissa. Toivon lisäksi, että voi tutkimuksellani edistää yhteiskunnan moniäänisyyttä sekä muslimiyhteisöjen  yhteiskunnallista osallisuutta edes himpun verran.  In sha Allaah tämä toiveeni toteutuu. 


Kommentit

Suositut tekstit