Tutkijan elämää Ramadanin aikana

 

Kuten edellisessä blogissani kerroin ollaan nyt maalis-huhtikuussa 2024 taas Ramadan-tunnelmissa. Ramadanpaasto alkoi huhtikuun alussa siten, että ensimmäinen paastopäivä oli 10. huhtikuuta. Nyt ollaan jo lähes Ramadanin viimeisen 10 päivän kohdalla ja paaston aika on mennyt hujauksessa. Pieni haikeus jo siintää edessä, kun tiedostan, että Ramadan on pian ohi. 


Miten sitten paaston aika vaikuttaa arkeeni? 

Teen tällä hetkellä osa-aikatyötä sosiaalityössä ja sen lisäksi tuntiopetusta yliopistolla. Toki myös väitöskirjatutkimus kulkee työn, perheen arjen sekä yhdistystoiminnan rinnalla. Voidaankin ehkä todeta, että Ramadanin alkuun on kuulunut paljon kiirettä, erilaisia deadlineja, muuttuvia tilanteita sekä työn hektisyyttä. Eikä tilannetta ole helpottanut sekään, että samaan kohtaan osui väitöskirja-artikkelin julkaisuprosessiin viimeistely,  toisen artikkelin tutkimuslupien erilaiset muokkauspyynnöt sekä jatkotutkimusrahoituksen haku. Eli ei mitenkään optimaalisin hetki rauhoittumiselle. 


Olenko ehtinyt nauttimaan kuukaudesta ja rauhoittumaan uskonnon ja palvonnan äärelle? 

Rehellisyyden nimessä on todettava, että Ramadanin alussa oli buusti päällä ja puskin arjen asioita ja keskityin enemmän myös uskonnollisuuteen, kuten Koraaniin ja rukoukseen. Sitten tuli univelka ja vei hieman mennessään. Univelkahan johtuu siitä, että paaston aikana syödään ennen aamunsarastusta aamupala eli sahur-ateria. Itselleni on ajoittaain haastavaa saada sahurin jälkeen unta, mutta silti aamulla kello herättää aikaisin työhön. Ramadanissa haastavaa ei itselleni ole se ruoatta ja juomatta oleminen vaan nimenomaan univelka, mikä vaikuttaa ajoittain kyllä keskittymiseen. Olen siis hieman pettynyt itseeni siinä, että uskonnollisuus on jäänyt liian vähäiselle huomiolle kaiken kiireen keskellä. 


Onko peli jo menetetty?

In sha Allaah eli jos Jumala suo, niin peliä ei ole menetetty, sillä Ramadanin lopussa olen ottamassa lomaa ja irrottautumassa hektisestä arjesta. Olen lähes vuosittain pyrkinyt näin toimimaan ja pitämään osan paastokuukaudesta lomana. Katson, että näin ehdin keskittymään paremmin hengelliseen puoleen, itseni kehittämiseen ja rauhoittumiseen. Tietoisesti olen järjestänyt siten, että voin viettää nämä viimeiset päivät ja yöt muslimimaassa. Koen itselleni tärkeäksi sen, että pääsen tekemään palvonnan tekoja kuten yhteisrukouksia Jumalan palvontaan pyhitetyissä ja rakennanetuissa moskeijoissa. Lisäksi Ramadaniin kuuluva yhteisöllisyyden kokemus on muslimimaissa aivan erilaista, mitä se on täällä Suomessa. 

Ramadanin loppuun osuvat 10 viimeistä yötä ovat koko Ramadankuukauden merkityksellisimmät yöt ja yhteen näistä öistä osuu Laylatul Qadr eli voiman yö. Tämän yön merkitys on meille muslimeille erittäin suuri, sillä tuona yönä profeetta (Rh) sai Koraanin ensimmäiset jakeet ilmoituksena ja Laylatul Qadrina vallitsee rauha.  


(käännös mukaillen Quran.com/ Saheeh international)

 

Kommentit

Suositut tekstit