Pohdintaa Ramadanista ja sen sovittamisesta väitöstutkimukseen ja muuhun elämään


Narrated Abu Huraira: Allah's Messenger (ﷺ) said, "When Ramadan begins, the gates of Paradise are opened."  Sahih al-Bukhari 1898


Mitä Ramadan tarkoittaa?

Muslimit ympäri maailmaa ovat viettäneet maalis-huhtikuussa 2023 Ramadania, joka on muslimeille yksi vuoden tärkeimmistä ja odotetuimmista ajankohdista. Ramadan on islamin yksi peruspilareista. Ramadanin paastokuukausi on islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi, jonka kuluessa muslimit ympäri maailmaa paastoavat aamun sarastuksesta auringon laskun välisenä aikana. 

Usein ajatellaan, että Ramadan on ainoastaan paastoamista, mutta Ramadanin merkitys on paljon laajempi. Ramadan-kuukauden kuluessa pyritään keskittymään enemmän hengellisyyteen ja Ramadan onkin rauhoittumisen ja hiljentymisen aikaa.


Miten rauhoittumiseen voi sitten panostaa työn, perheen, väitöskirjan, yhdistystoiminnan ja kaiken muun toiminnan ristipaineissa? 

Itselläni on ollut  tapana ottaa osa Ramadanin kuukaudesta vapaaksi, jotta voi rauhoittaa osan kuukaudesta hengelliselle elämälle. Näin olen toiminut myös tänä Ramadanina ja olen viimeisen paastoviikon vapaalla  työstäni sosiaalityössä. Tutkimustyö ja väitöskirjan edistäminen on kulkenut eteenpäin muun ohessa koko Ramadanin ajan. Väitöstutkimuksen tekeminen onkin oikeastaan "työtä", jota teen 24/7 ajastani, sillä tutkimusaiheen merkitys itselleni tuottaa mitä erilaisimmissa tilanteissa ideoita tai reflektiota tutkimukseen liittyen. 

Väitöskirjatutkimuksen teossa on kuitenkin vapautta soveltaa aikataulua muuhun elämänrytmiin sopivaksi ja olenkin tämän vuoden Ramadanin kuluessa saanut kiitettävästi edistettyä väitöskirjani ensimmäisen artikkelin käsikirjoitusta. Olen lisäksi tehnyt tietoisen ratkaisun siitä, että en tee paastokuukauden kuluessa aineiston keruuta ja palaan aineiston hankintaan vasta paastokuukauden päättymisen jälkeen. 

Ramadanin kuluessa olen keskittynyt enemmän tutkimusta ja sen teemoja käsittelevien kirjoitusten työstämiseen. Olen aloittanut tämän blogin sekä julkaissut puheenvuoroja Suomen Muslimifoorumin blogissa sekä kirjoittanut  Sosiaalisen tekijän blogissa uskonto- ja kulttuurilukutaidon tarpeesta osana sosiaalityötä.

Koen, että Ramadan on osaltaan vaikuttanut siihen, mihin kiinnitän huomiota ja, mitä teemoja haluan tutkimustyössäni edistää. Olen havainnut, että uskontoon kiinnittyy sosiaalityössä paljon jännitteisyyttä, jonka vuoksi uskonnon esiin nostamista varotaan. Tätä jännittyneisyyttä haluan omalta osaltani tutkimuksen, sosiaalityön, yhdistystoiminnan sekä myös näiden blogikirjoitusten kautta poistaa. 











Kommentit

Suositut tekstit