Miksi blogi sosiaalityöstä ja moniarvoisuudesta?

Tervetuloa blogiini! 

Saatat pohtia, miksi blogin teemoina ovat juurikin sosiaalityö, moniarvoisuus, uskonto -ja kulttuurilukutaito sekä yhteisöllinen väkivalta. Kyseiset teemat koskettavat omaa tutkijan uraani sekä ammatillista identiteettiäni vahvasti ja koen, että haluan blogin kautta tarkastella näitä teemoja vapaamuotoisemmin ja akateemisen jargonin ulkopuolelta. 


Lyhyesti minusta

Olen Helsingissä asuva perheellinen sosiaalityöntekijänä työskentelevä muslimi. Työskentelen lisäksi projekti -ja väitöskirjatutkijana LAMPE-tutkimushankkeessa.

Teen osana LAMPE-hanketta väitöskirjaani Turun yliopiston yhteiskunta- ja käyttäytymistieteiden tohtoriohjelmassa. Väitöskirjassa tutkin suomen muslimiyhteisöjä ja yhteisöllisen väkivallan ilmiötä. Lisäksi tutkin väitöskirjassani sitä, miten yhteisöjen rakenteissa ehkäistään väkivaltaa ja, millainen rooli uskonnolla on tässä kaikessa. Toisaalta tarkastelen tutkimuksessani myös sitä, miten sosiaalityössä kyetään tunnistamaan yhteisöllisyyteen linkittyvää väkivaltaa ja, millainen suhde sosiaalityöllä on uskontoon.  Lisää tietoa minusta tutkijana löydät täältä

Olen lisäksi yhdistysaktiivi ja toimin erilaisissa järjestöissä toiveenani, että voin aktivismin kautta olla mukana edistämässä suomen muslimiyhteisön rakenteita ja muslimitaustaisen väestön yhteiskunnallista osallisuutta sekä dialogisuutta yhteisöjen ja viranomaisten kesken.

Olen mukana Suomen Muslimifoorumi ry :n sivuilla asiantuntijapuheenvuorojen kirjoittajana. Muita yhdistyksiä, joissa toimin aktiivina ovat:  Oasis keskussäätiö   ja  Amal ry. Tutustumisvinkkinä: Edellä mainittujen toimijoiden koordinoima UMMA2-hankkeen oma sivusto, jossa on tietoa uskonto -ja kulttuuritietoisesta toiminnasta ja palveluista. 


Blogin tavoite ja keskeiset teemat

Blogini tavoitteena on pohdiskella ja esittää kysymyksiä itselleni sekä ylipäänsä sosiaalityön professiolle. Tutkijan silmälasit ovat kuitenkin silmilläni, jonka vuoksi blogissa onkin vahva yhteys myös omaan tutkimukseeni. Voidaan sanoa, että sosiaalityön profession kehittäminen, oman väitöskirjaprosessin eteneminen sekä reflektointini osana sosiaalityöntekijän ja tutkijan identiteettien liitosta ovat blogin perustana. 

Haluan sosiaalityöntekijänä vahvasti olla mukana vaikuttamassa yhteiskunnalliseen keskusteluun  rakenteellisen sosiaalityön keinoin ja koen, että sosiaalityöllä olisi huomattavasti paljon enemmän annettavaa muun muassa poliittiseen päätöksen teon taustaksi ja erilaisten ilmiöiden esiin nostamisessa. Sosiaalityössä olemme ihmiskohtaloiden ytimessä ja sosiaalityöntekijöiden velvollisuutena olisi mielestäni olla laajemmin sanoittamassa työssämme esiin nousevia ilmiöitä ja tuomassa esille asiakkaidemme elämään vaikuttavia haasteita myös laajemmin yhteiskunnallisesti. 

Uskonto, kulttuuri ja näihin liittyvä yhteiskunnan moniarvoistuminen kulkevat blogissani väkivallan ja yhteisöllisyyden ilmöiden tarkastelun rinnalla. Ajattelen, että sosiaalityössä kuten kaikessa viranomaistoiminnassa, tulee jatkossa kiinnittää yhä laajempaa huomiota siihen, että työntekijöiden uskonto -ja kulttuurilukutaito huomioidaan yhtä tärkeänä osana ammatillista osaamista kuin moni muukin sosiaalityön osa-alue. Tästä syystä haluan nostaa esille tätä tarvetta myös omalla panoksellani. 

Tätä blogia siis taustoittaa pitkälti tutkimukseeni liittyvät kiinnostuksen kohteet ja niistä kirjoittaminen vapaamuotoisemmin tutkijana ja sosiaalityöntekijänä, mutta toisaalta myös yhtenä muslimiyhteisön jäsenenä sekä yhteisöaktiivina. 


Tervetuloa seuraamaan tutkimusmatkaani!  


Knowledge is not merely what is memorized. Knowledge is what benefits.
  - Imam Al- Shafi´i - 





Kommentit

Suositut tekstit