Kiitokseni Amal ry:lle: Uskontotietoisuutta ja lukutaitoa kehittämässä




Tämä blogipostaukseni käsittelee lyhyesti kokemuksiani uskontotietoisen sosiaalialan yhdistystoimijan Amal ry :n kehittämistyössä. 


Amal ry on sosiaalialalla toimiva nais- ja tyttöerityistä toimintaa toteuttava yhdistys. Yhdistyksen erityisyys nousee siitä, että yhdistys toteuttaa toimintaansa uskontotietoisuuteen pohjautuen, joka tarkoittaa sitä, että yhdistyksen toiminnoissa hyödynnetään islamin arvopohjaa ja uskontoa naisten ja tyttöjen hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistamiseksi. 

Olen itse ollut Amal ry:ssä mukana yhdistyksen perustamisesta saakka. Toiminnan alusta alkaen tavoitteena oli luoda Suomeen uutta asiakkaan holistisen hyvinvoinnin huomioivaa tukea, jossa hengellisyys ja uskonto huomioidaan yhtenä keskeisenä osana ihmisen hyvinvointia. Yhdistyksen perustamisen taustalla vaikutti se, ettei tuolloin vuonna 2017 ollut vastaavaa toimijaa olemassa. Yhdistyksen perustajajäsenten erilaisissa kohtaamisissa työssään ja vapaaehtoistoiminnoissaan nousi esille lisääntyvää tarvetta uskonnon ja uskonnollisuuden huomioimisen merkityksestä. Moni musliminainen ja tyttö ei kokenut saavansa heidän tarpeisiinsa kokonaisvaltaisesti vastaavaa tukea, sillä uskontoa ei eri tahojen toiminnoissa kyetty huomioimaan riittävästi. 

Yhdistyksen toiminta on ollut Suomessa uraauurtavaa, sillä vastaavia islamiin pohjaavia sosiaalialan toimijoita ei Suomessa vielä juurikaan ole. Yhtenä keskeisenä haasteena yhdistyksen matkalla on näyttäytynyt se, että islamin uskontoon liitetään yleisesti negaatioita ja oletetaan, että islamiin pohjaavassa toiminnassa ei kyettäisi toimimaan sensitiivisesti ja ammatillisesti. Narratiivi siitä, että vakaumuksellinen muslimitoimija ei olisi ammattimainen on noussut esille yhdistyksen erilaisissa kohtaamisissa niin viranomaisten kuin muiden järjestöjen tahoilta. Tätä narratiivia olemme koko yhdistyksen olemassaolon ajan joutuneet aktiivisesti purkamaan. 

Työ onkin vaatinut hurjasti motivaatiota, sinnikkyyttä ja vahvaa uskoa siihen, että omalla toiminnalla voidaan vaikuttaa pala palalta yhteiskunnassa ja sen rakenteissa esiintyviin stereotyypitteleviin käsityksiin muslimeista ja muslimitoimijoista. Lisäksi on tarvittu pitkäjänteisyyttä uskonnon huomioimisen merkityksellisyyden sanoittamisessa, sillä Suomalaisessa yhteiskunnassa uskonto on totuttu näkemään yksityisenä asiana. 

Uskontolukutaito ja hengellisesti motivoitunut sosiaalityön tarve on kuitenkin nousemassa yhä enemmän esille. Linjakumpu ym. (2023) mainitsevat teoksessaan "Uskontolukutaito Suomalaisessa yhteiskunnassa", että jatkossa tullaan tarvitsemaan uskontolukutaitoa ja uskonnollisuuden huomiointia laajalti yhteiskunnan eri sektoreilla. 

Olen kiitollinen siitä, että olen osana Amal ry:n toimintaa päässyt luomaan uskontotietoista toimintaa, jonka merkitystä ei mielestäni vielä tunnisteta riittävissä määrin. Olen kiitollinen jokaiselle yhdistyksen toiminnassa mukana olleelle. Erityisen kiitollinen olen niistä kaikista kokemuksista ja opeista, joita yhdistyksessä toimiminen on eteeni tuonut. Näiden kohtaamisten ja kokemusten kautta olen muun muassa  löytänyt kiinnostuksen tutkia sosiaalityön, uskonnon ja väkivallan suhteita. Vaikka tiemme ainakin hetkeksi erkanevat, jatkan näitä kokemuksia rikkaampana yhdistykselle tärkeiden teemojen parissa omalla suunnallani. 

Toivon ja uskon, että yhdistys ja sen aktiivit jatkavat uraauurtavaa työtään pää pystyssä luottaen omaan toimintaansa ja arvoihinsa. Jumala suokoon menestystä yhdistykselle ja lauantaina 29.5.2023 valitulle hallitukselle. 

"A strong woman stands up for herself, a stronger woman stands up for everybody else."




Kommentit

Suositut tekstit