Siunattu Ramadan-kuukausi on jälleen täällä -pieni tietoisku Ramadanista

 


Joka vuosi muslimit ympäri maailmaa viettävät Ramadan-kuukautta, jonka aikana paastoamme aamun sarastuksesta auringon laskun välisen ajan. 

Ramadan-kuukauteen kuuluu siis paasto, mikä sisältää ruoatta ja juomatta olemisen päivän aikana, mutta tämän lisäksi Ramadaniin kuuluu paljon muitakin aspekteja, joita avaan tässä lyhyesti.


Ramadan-kuukausi on odotettu, sillä se merkitsee yhteisöllisyyttä, hiljentymistä ja rauhoittumista. 

Usein oletetaan, että Ramadan on vaikeaa tai, että se keskittyisi vain auringon laskun jälkeisen ruoan ja ilon pidon ympärille. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä Ramadanilla on paljon laajempi merkitys. Ramadan-kuukausi on islamin uskonnon yksi pilareista ja juuri tämän kuukauden aikana Koraanin ensimmäinen osa ilmoitettiin profeetta Muhammedille (RH). 

Ramadan Koraanissa: 

Ramadan on kuukausi, jolloin Koraani annettiin opastukseksi ihmisille ja selväksi todistukseksi (Jumalan) johdatuksesta, jotta hylättäisiin paha ja valittaisiin hyvä; tämän kuukauden aikana paastotkoon se teistä, joka on kotioloissaan, mutta jos joku on sairas tai matkoilla, on hänen sen sijaan (muuna aikana) paastottava yhtä monta muuta päivää. Jumala tahtoo tehdä sen teille helpoksi eikä tarkoita sitä teille taakaksi, - jotta paastopäivienne luku täyttyisi ja te ylistäisitte Jumalaa Hänen johdatuksensa tähden sekä olisitte Hänelle kiitollisia. (Suura 2: 185)

Ramadanin keskeisin merkitys sisäisen hengellisyyden ja uskon vahvistaminen sekä haitallisista tavoista irtaantuminen. Ramadanin kuluessa on tavoitteena kasvaa henkisesti ja lujittaa suhdetta Jumalaan. 

Ramadanin kuluessa tärkeää on myös muistaa hädänalaisia ja heikommassa asemassa olevia ympäri maailmaa. Ramadanina muslimit ympäri maailmaa tekevät pyyntörukouksia sorretuille ja antavat paljon sadaqaa eli hyväntekeväisyyttä erilaisiin kohteisiin. Ramadaniin sisältyy ajatus yhdessä jakamisesta ja tätä toteutetaan muun muassa järjestämällä yhteisiä Iftar eli paaston rikkomisen aterioita tai viemällä itse valmistettua ruokaa naapureille. Tämä kaikki kuvastaa Ramadanin ja itseasiassa Islamin ydinajatusta toisten auttamisen merkityksellisyydestä. 

Uhratkaa omaisuuttanne Jumalan asian hyväksi; älkää syöksykö turmioon, tehkää hyvää. Katso, Jumala rakastaa hyväntekijöitä. (Koraani 2: 195)

Itselleni Ramadan on tärkeää aikaa. Pyrin paasto-kuukauden aikana keskittymään enemmän uskontoon ja kiinnittämään huomiota siihen, että huomioin muita paremmin. Rinnalla pyörii arki, eikä Ramadan tarkoitakaan sitä, että heittäydytään täysin toimettomiksi. Arjen hulinan keskellä on syytä ottaa aikaa pysähtymiselle ja rauhoittumiselle. Erityisen tärkeää on muistaa, että arki ei pyörisi ilman Jumalan meille suomia siunauksia. Usein kiireessä otamme nämä siunaukset itsestään selvyyksinä, mutta on tärkeää muistaa ettei mikään ole varmaa elämässä. 

Haluan myös muistuttaa, että tänä Ramadanina on erityisen tärkeää muistaa duaassamme eli pyyntörukouksessamme kaikkia sorron alla eläviä. Sydämeni itkee erityisesti Gazan vuoksi. 

"Allah, helpota sorrettujen tuskaa ja kärsimystä. Allah, armon lahjoittaja, anna armosi heille. Allah, avaa ihmisten sydämet antamaan tämän kriisin aikana. Allah, auta hädässä olevia, missä he ovatkaan."

Loppuun liitän videona vielä lyhyen tietoiskun Ramadanista ja toivotan siunattua Ramadanin aikaa jokaiselle sitä viettävälle. 



Kommentit

Suositut tekstit